id: | 28857 |
---|---|
Назва: | Дослідження методичних підходів щодо оцінки ефективності франчайзингових інвестиційних проектів в сфері ресторанного бізнесу |
Автори: | Мазуркевич І.О. |
Ключові слова: | франчайзинг, інвестиційний проект, дисконтування, ефективність, франчайзингові відносини, роялті, паушальний внесок, франчайзі, франчайзер |
Дата публікації: | 2023-07-11 13:47:46 |
Останні зміни: | 2023-07-11 13:47:46 |
Рік видання: | 2022 |
Аннотація: | У даній статті розглядається реалізація франчайзингових відносин крізь призму інвестиційного проекту щодо відкриття та розвитку закладу ресторанного господарства, оскільки купуючи франшизу франчайзі виступає інвестором даного бізнесового проекту. Особливої актуальності набувають питання щодо методичних підходів оцінки ефективності реалізації франчайзингового інвестиційного проекту. Метою написання даної статті є вивчення та узагальнення існуючих методичних підходів щодо оцінки ефективності реалізації франчайзингу в ресторанному бізнесі. При написанні даного дослідження опрацьовано наукові праці вітчизняних та закордонних дослідників, особливу увагу приділяючи методичним аспектам оцінки ефективності ведення та реалізації франчайзингу в сфері ресторанного бізнесу. На основі проведеного узагальнення існуючих методичних підходів виділено основні прийоми, що застосовуються для оцінки прийнятності (доцільності) вкладення коштів. Встановлено, що в умовах мінливого зовнішнього середовища найбільш доцільним, окрім оцінки основних фінансово-економічних показників ефективності, є застосування прийомів, що грунтуються на дисконтованих оцінках. Також визначено, що більшість вчених пропонують застосовувати інтегральний підхід щодо визначення ефективності інвестиційних проектів реалізації франчайзингового бізнесу. Даний підхід враховує всі переваги та недоліки існуючих методик оцінки ефективності проектів, а також дозволяє враховувати вплив сфери та специфіки господарської діяльності реалізації франчайзингових відносин. |
URI: | http://sel.vtei.edu.ua/card.php?id=28857 |
Тип видання: | Стаття у наукових фахових виданнях України |
Видавництво: | Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2022. № 1 (5). С. 21-26 |
Розташовується в колекціях: | Статті/ Видання інших установ/ |
Ким внесений: | Адміністратор |
Файл : 28857.pdf Розмір : 353331 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний | |
|