id: | 27479 |
---|---|
Назва: | Правові основи безпечності м’ясних продуктів в Україні |
Автори: | Семко Т.В., Іваніщева О.А. |
Ключові слова: | якість, безпечність, Кодекс Аліментаріус, НАССР, технологія, м’ясопереробні підприємства, контроль, ризик |
Дата публікації: | 2022-02-14 13:23:48 |
Останні зміни: | 2022-02-14 13:23:48 |
Рік видання: | 2021 |
Аннотація: | Метою статті є дослідження правових основ безпечності м’ясних продуктів в Україні, а саме вимоги введення системи НАССР виробниками харчових продуктів. Розглянуто документи про впровадження на виробництві систем НАССР, які є документальними доказами дійсності декларації, яку виробник сільськогосподарської продукції, харчових продуктів, харчових добавок, ароматизаторів або допоміжних матеріалів зобов`язаний видавати під час введення вказаної продукції в обіг. Окреслено переваги, які отримає виробник м’яса та м’ясних продуктів внаслідок гармонізації діючої системи якості та безпечності з міжнародними вимогами безпечності харчових продуктів. Зазначено що, виробники харчових продуктів повинні розробляти та запроваджувати свої системи НАССР як мінімум відповідно до документу Комісії Codex Alimentraius. Визначено гармонізовані стандарти ISO серії 22000, впроваджені для отримання міжнародного ветеринарного сертифікату, що є обов’язковою передумовою експорту продукції та наголошено на необхідності дотримання діючого стандарту ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги». Вказано на можливість впровадження добровільних приватних стандартів як додаткової альтернативи формування системи якості на підприємстві та розроблено блок-схему співвідношення обов’язкових вимог НАССР та вимог добровільних приватних стандартів. Уточнено регламенти, директиви та настанови, у яких викладені вимоги гігієни, безпеки та якості харчових продуктів, зокрема м’ясної продукції. Оскільки Codex Alimentarius – це міжнародний довідник в галузі якості харчових продуктів, в якому зібрані нові досягнення наукових досліджень в області якості, то він є базовим важливим документом з питань якості харчових продуктів та виробничої безпеки. Наголошено на тому, що м’ясопереробні підприємства по технологічному ланцюгу несуть повну відповідальність за якість і товарів, що випускаються і поставляються ними на споживчий ринок безпечних продуктів. Обгрунтовано необхідність запровадження, дотримання та виконання постійно діючих процедур які базуються на принципах НАССР всіма суб’єктами господарювання м’ясної галузі. |
URI: | http://sel.vtei.edu.ua/card.php?id=27479 |
Тип видання: | Стаття у закордонних наукових виданнях |
Видавництво: | Scientific Letters of International Academic Society of Michal Baludansky. 2021. № 2, Vol. 9. P. 36-40 |
Розташовується в колекціях: | Статті/ Видання інших установ/ |
Ким внесений: | Адміністратор |
Файл : 27479.pdf Розмір : 397743 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний | |
|