id: | 25606 |
---|---|
Title: | Формування науково-обгрунтованих цін на послуги ресторанного бізнесу України |
Authors: | Постова В.В. |
Keywords: | ресторанний бізнес, ціноутворення, методи формування цін, економіко-математична модель, калькуляційна картка, підходи ціноутворення |
Date of publication: | 2020-12-16 15:39:41 |
Last changes: | 2020-12-16 15:39:41 |
Year of publication: | 2020 |
Summary: | В статті наведено принципові особливості формування цін в закладах ресторанного господарства. Проаналізовано цілі при ціноутворенні на послуги даної галузі. Визначено підходи на формування цін: витратний; ринковий; параметричний. Наведено формули розрахунку питомої ціни базової послуги; ціни на послуги з урахуванням питомої ціни базової послуги. Охарактеризовано такі методи визначення цін: метод балів, метод регресії. Визначено, що на остаточну ціну впливають такі додаткові фактори як дії конкурентів, сезонне збільшення попиту на послугу. На основі аналізу запропонованих економіко-математичних моделей нами була запропонована методика визначення оптимального меню підприємством ринку послуг ресторанного бізнесу: передбачувана собівартість страви; можливі відпускні ціни страви; передбачуваний обсяг реалізації страви; прогнозна величина постійних витрат в плановому періоді. Запропоновано етапи проведення розрахунків ціни на послуги закладів ресторанного бізнесу. |
URI: | http://sel.vtei.edu.ua/card.php?id=25606 |
Publication type: | Стаття у наукових фахових виданнях України |
Publication: | Приазовський економічний вісник. 2020. № 4 (21). С. 52-57 |
In the collections: | Статті/ Видання інших установ/ |
Published by: | Адміністратор |
File : 25606.pdf Size : 1113310 byte Format : Adobe PDF Access : For all | |
|