The Repository of VTEI
id: 25606
Title: Формування науково-обгрунтованих цін на послуги ресторанного бізнесу України
Authors: Постова В.В.
Keywords: ресторанний бізнес, ціноутворення, методи формування цін, економіко-математична модель, калькуляційна картка, підходи ціноутворення
Date of publication: 2020-12-16 15:39:41
Last changes: 2020-12-16 15:39:41
Year of publication: 2020
Summary: В статті наведено принципові особливості формування цін в закладах ресторанного господарства. Проаналізовано цілі при ціноутворенні на послуги даної галузі. Визначено підходи на формування цін: витратний; ринковий; параметричний. Наведено формули розрахунку питомої ціни базової послуги; ціни на послуги з урахуванням питомої ціни базової послуги. Охарактеризовано такі методи визначення цін: метод балів, метод регресії. Визначено, що на остаточну ціну впливають такі додаткові фактори як дії конкурентів, сезонне збільшення попиту на послугу. На основі аналізу запропонованих економіко-математичних моделей нами була запропонована методика визначення оптимального меню підприємством ринку послуг ресторанного бізнесу: передбачувана собівартість страви; можливі відпускні ціни страви; передбачуваний обсяг реалізації страви; прогнозна величина постійних витрат в плановому періоді. Запропоновано етапи проведення розрахунків ціни на послуги закладів ресторанного бізнесу.
URI: http://sel.vtei.edu.ua/card.php?id=25606
Publication type: Стаття у наукових фахових виданнях України
Publication: Приазовський економічний вісник. 2020. № 4 (21). С. 52-57
In the collections: Статті/ Видання інших установ/
Published by: Адміністратор
File : 25606.pdf Size : 1113310 byte Format : Adobe PDF Access : For all

Enlarge